Contact|

Babycongres


22 juni 2021 | Online congres

Ouderschap in Ontwikkeling

De kracht van alledaags ouderschap

ISBN: 9789088506093
64 pagina's

Prijs: € 15
Bestel aantal:

Omschrijving

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden; het is een complex proces van continue interactie tussen ouder, kind en omgeving. In de huidige tijd wordt vanuit de omgeving steeds meer van ouders verwacht. Dit vraagt aandacht voor positief ouderschap. Immers, positief ouderschap vormt de basis voor positief opvoeden en voor een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren. Opvallend is dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar factoren die van invloed zijn op positief ouderschap en de manier waarop ouders hun ouderschap beleven.

Er is in de media, politiek en wetenschap wel regelmatig aandacht voor opvoeden. De vraag is of deze aandacht ouders helpt of dat het hen juist in de weg zit: worden ouders daadwerkelijk gesteund door de voortdurende aandacht voor het onderwerp ‘opvoeden’, of maken we ouders hiermee alleen maar onzeker? Is het überhaupt mogelijk om te spreken over effectieve opvoedtips of is de werkelijkheid hiervoor te complex? Wat betekent aandacht voor ouderschap voor professionals, media en politiek?

In de media:


Review

“Ouderschap in Ontwikkeling is een longitudinaal onderzoekstraject, dat onderzoek doet naar structurerende factoren die helpen investeren in ouderwelzijn en de ontwikkeling daarvan. Waarbij gelet wordt op individuele factoren, het thuis- en het netwerkklimaat. De onderzoekslijnen zijn uitgezet in een drietal projecten: ‘Leuker voor later’, ‘Relatie tussen ouder en school’ en ‘Van partnerschap naar ouderschap’. Wie zich wil verdiepen in de achtergronden van deze onderzoeksprojecten doet er goed aan dit boekje te lezen. Het geeft zicht op ouderschap in ontwikkeling en welke factoren daartoe een bijdrage leveren.”
- Uit een recensie van Ouderscentraal (september 2020)