Contact|

Babycongres


19 MRT 2019 | Amsterdam

Programma

Heeft u vragen of opmerkingen over het programma? Neemt u dan gerust contact met ons op via het feedback formulier.

09.00 uur Registratie en ontvangst
Bij aankomst ontvangt u van ons een naambadge en congrestas. De koffie staat klaar en de informatiemarkt is geopend. 
 
10.00 uur Opening door dagvoorzitter 
Eva Bronsveld, pedagoog en onderwijsadviseur. Auteur van onder andere het boek ‘Temperamentvolle kinderen. Zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil.’

10.10 uur Vroeg erbij; het belang van de eerste 1000 dagen
Dr. Symone Detmar, Hoofd programma Jeugd: gezond veilig en kansrijk opgroeien, TNO.
De eerste 1000 dagen van een kind zijn cruciaal voor de ontwikkeling. Hier wordt de basis gelegd voor een gezonde toekomst. Interventies gericht op het waarborgen van deze gezonde ontwikkeling moeten zo vroeg mogelijk starten, nog vóór de conceptie, en doorgaan tot minimaal de leeftijd van twee jaar: gedurende de eerste 1000 dagen van een kind.
Er zal ingegaan worden op beschermende en risicofactoren voor een gezonde ontwikkeling en op interventies die bedoeld zijn om de vroege ontwikkeling van kinderen in de eerste 1000 dagen te bevorderen, dan wel mogelijke problemen te voorkomen.

10.40 uur Gezonde voeding in de eerste 1000 dagen 
Prof.dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, VU Amsterdam.

De kwaliteit en kwantiteit van de voeding in de eerste 1000 dagen kan levenslang gevolgen hebben. De voeding tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren heeft een effect op de mentale, fysieke en sociale ontwikkeling van het kind. Het gaat daarbij om de latere kans op chronische welvaartsziekten maar ook bijvoorbeeld om de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. Van belang is niet alleen te weten wát er gegeten worden maar ook inzichten te hebben in hoe, waar en waarom. Onze onderzoeken naar de sociale determinanten van voedingsinname in de eerste 1000 dagen geven handvatten voor het stimuleren van een optimale gezondheid en het verkleinen van gezondheidsverschillen.

 

11.10 uur Ochtendpauze
 
11.40 uur  Eerste deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Voor iedere ronde ontvangen wij van u graag een eerste voorkeur en een reservekeuze. U heeft hiervoor keuze uit tien deelsessies. Ga voor een overzicht naar de pagina deelsessies.

12.55 uur  Lunch
 
13.55 uur Het belang van een goede ouder-kind band tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren
Dr. Evi de Cock, onderzoeker ontwikkelingspsychologie, Tilburg University.

Al tijdens de zwangerschap bouwen ouders een emotionele band op met hun (ongeboren) kind. Deze vroege ouder-kind band is belangrijk voor zowel het psychisch welbevinden van ouders als voor de ontwikkeling van hun kinderen. Ondanks dat de ervaren band tussen ouder en kind belangrijk is en unieke mogelijkheden biedt voor vroege interventie bij problemen in de ouder-kind relatie, is hier nog maar weinig onderzoek naar gedaan. In deze presentatie zal Evi de Cock uitleggen wat deze emotionele band betekent en de resultaten van haar onderzoek bespreken. 

14.25 uur  Onderzoek naar het kwetsbare babybrein
Prof.dr. Manon Benders, hoogleraar Neonatologie, afdelingshoofd Neonatologie, Wilhelmina Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

De hersenontwikkeling kan gedetailleerd in kaart gebracht worden met behulp van hersenscans. De ontwikkeling verloopt indrukkend snel rondom de uitgerekende datum. Dat maakt dat het babybrein heel kwetsbaar is voor invloeden van buiten af. Als er in dit proces iets fout gaat, heeft dat grote consequenties voor de lange termijn ontwikkeling van deze kinderen. Door kwetsbare kinderen longitudinaal te vervolgen met de gedetailleerde hersenscans kunnen we steeds beter risicofactoren en oorzaken van verstoring van de maturatie identificeren. Met die kennis kunnen we steeds gerichtere adviezen en behandelingen geven aan zwangere vrouwen en pasgeborenen om zo optimale ontwikkeling van de hersenen te bevorderen. In de lezing zal er inzicht gegeven worden over hersenontwikkeling tijdens het laatste trimester van de zwangerschap en tevens zal Manon Benders nieuwe inzichten bespreken die de ontwikkeling van het kwetsbare babybrein kunnen beschermen of verbeteren.

14.55 uur  Middagpauze

15.25 uur  Tweede deelsessieronde
Tijdens dit congres bezoekt u in twee rondes een deelsessie. Voor iedere ronde ontvangen wij van u graag een eerste voorkeur en een reservekeuze. U heeft hiervoor keuze uit tien deelsessies. Ga voor een overzicht naar de pagina deelsessies

16.40 uur  Borrel