Contact|

Babycongres


8 september 2020 | Bussum

Programma

Heeft u vragen of opmerkingen over het programma?
Neemt u dan gerust contact met ons op via het feedback formulier.
09:00

Registratie en ontvangst

Je ontvangt van ons een naambadge en congrestas met schrijfmateriaal. De koffie staat voor je klaar en de informatiemarkt is geopend!

10:00 Eva Bronsveld

Opening door de dagvoorzitter

Dr. Martine van Dongen-Boomsma, Kinder- en jeugdpsychiater en Manager behandelzaken, Centrum Jonge Kind Karakter UC.

10:10 Moniek Zeegers

Wat gaat er in een baby om?

Dr. Anouk Spruit, orthopedagoog en senior onderzoeker, Basic Trust.

Baby’s beschikken over beperkte vaardigheden om gevoelens van stress te reguleren—zij hebben hun opvoeders nodig om hen daarbij te helpen. Gehechtheid weerspiegelt het basisvertrouwen van baby’s in de opvoeder om hen te helpen elke vorm van stress te reguleren. Dit basisvertrouwen is bepalend voor de mentale gezondheid van mensen gedurende de rest van hun leven. Wat zijn signalen van veilige en onveilige gehechtheid bij baby’s en welke rol hebben primaire en secundaire opvoeders?
10:40 Anna Verwaal

From Womb to World

Hoe vormen conceptie, prenatale en geboorte-ervaringen de blauwdruk van ons leven?

Anna Verwaal, conceptie- en geboorteconsulente, docent lactatiekunde en primaire periode en verpleegkundige met moeder-kindspecialisatie.

Na een lange carrière in de klinische verloskunde en in de gespecialiseerde thuiszorg in Los Angeles werd Anna Verwaal in 1995 lid van APPPAH, the Association for Pre and Perinatal Psychology & Health. Daarna begon zij haar eigen praktijk omdat ze liever wilde werken met gezinnen en baby’s in het voorkomen en helen van geboortetrauma. De laatste tien jaar wordt Anna over de hele wereld gevraagd voor lezingen en workshops over de hormonale fysiologie, pre- en perinatale psychologie en geboortepatronen. Voor meer informatie www.FromWombToWorld.com of kijk naar Anna’s TEDx talk.

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat de conceptie, zwangerschap en de geboorte een diepe imprint vormen die grote invloed heeft op alle relaties in ons leven. Niet alleen de relatie met familieleden en vrienden maar ook onze gezondheid, ons werk en dagelijks leven worden door deze vroege non-verbale, emotionele en somatische imprint bepaald. De meeste mensen zijn zich hier totaal niet van bewust. Aansprekende beelden en verwijzingen naar wetenschappelijke bevindingen zullen duidelijk maken hoe belangrijk het is meer te weten over de manier waarop pre- en perinatale imprints, angsten of trauma’s ons leven kunnen beïnvloeden.

11:10

Ochtendpauze

In de pauze staat er koffie en thee voor je klaar met een lekkernij en ben je in de gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken voor het opdoen van inspiratie en informatie.

11:40

Eerste deelsessieronde

Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hiervoor keuze uit 10 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

12:40

Lunch

In de foyer wordt een gevarieerde lunch geserveerd

13:40 Aafke Scharloo

Mishandeling en seksueel misbruik van baby’s: Rode vlaggen zien

Drs. Aafke Scharloo, klinisch psycholoog. Zelfstandig gevestigd op het gebied van seksueel misbruik, mishandeling en trauma.

Er zit een gat tussen wat we weten uit de literatuur over hoe vaak kinderen slachtoffer worden en hoe vaak we het daadwerkelijk signaleren. Een factor die hierin een grote rol speelt is de onbewuste aanname dat dit niet gebeurt bij baby’s: we kúnnen en wíllen het niet geloven.
Een ander struikelblok bij het vroegtijdig herkennen van mishandeling en misbruik is dat baby’s het niet kunnen vertellen. De vraag is dus hoe je er wél achter komt. Zorgprofessionals zijn over het algemeen geneigd voornamelijk te letten op signalen bij het kind. Denk aan extreem blauwe plekken of verwondingen.
Breder kijken, bijvoorbeeld naar de ouder en signalen vanuit de omgeving, is echter van belang. Het signaleren van seksueel misbruik en kindermishandeling vraagt bovendien om lef, zowel van individuele medewerkers als van organisaties. Te vaak komt het voor dat men eerst heel zeker wil weten voordat tot melden wordt overgegaan. Als dát het uitgangspunt is, kan het lang duren voordat kinderen hulp krijgen. Misbruik en mishandeling spelen zich namelijk vrijwel altijd in het verborgene af.
In deze lezing gaat Aafke Scharloo in op de ins en outs van het signaleren en aanpakken van seksueel misbruik en mishandeling bij babys. Naast een algemene beschouwing van het onderwerp, geeft zij praktische handvatten om zelf mee aan de slag te gaan.
14:10 Martine van Dongen-Boomsma

Autisme; hoe vroeg is op tijd?

Dr. Martine van Dongen-Boomsma, Kinder- en jeugdpsychiater en Manager behandelzaken, Centrum Jonge Kind Karakter UC.

Een jong kind bevindt zich in de meest kwetsbare en tegelijk meest kansrijke fase van het leven (“de eerste 1000 dagen”). Investering in een gezonde ontwikkeling van het heel jonge kind is daarom ongelofelijk belangrijk én zinvol. Bij een jong kind met een vermoeden van autisme verloopt de ontwikkeling niet vanzelfsprekend en is tijdige signalering nodig om juiste en tijdige (toeleiding naar) zorg te kunnen bieden.
Wat weten we anno 2020 over autisme op jonge leeftijd? Hoe zien de eerste signalen eruit en wat vraagt dat van professionals die zich bezighouden met jonge kinderen?
In deze presentatie wordt bij deze vragen uitgebreid stilgestaan.
14:40

Energy Break

In de pauze staan koffie en thee met wat lekkers klaar, maar je kunt ook kiezen voor een frisje.

15:10

Tweede deelsessieronde

Tijdens dit congres bezoek je in twee rondes een deelsessie. Je hebt hiervoor keuze uit 10 deelsessies. Op de pagina deelsessies vind je een overzicht van het aanbod.

16:10

Afsluitende borrel